Schapen fokbedrijf Karsten Bolhuis
Wij zorgen voor schapen, koeien en paarden én voor ons mooie Groninger landschap.
Wij zorgen voor schapen, koeien en paarden én voor ons mooie Groninger landschap.
Raszuivere Swifter schapen, een stuk of tien Blonde d’Aquitaine zoogkoeien en wat jongvee. En in de zomer groepen paarden die bij ons hun jeugd doorbrengen. Dat is het bonte gezelschap dat je bij ons tegenkomt en waar mijn vrouw en ik ons leven aan wijden.
Bezoek onsOns bedrijf bestaat al sinds 1962, ik ben hier geboren. Ik run dit bedrijf nu samen met mijn vrouw. In lammetjestijd hebben we stagiaires van het mbo, die bij ons ervaring opdoen met verloskunde. Nou, die krijgen ze hier genoeg. Het fokken van het allerbeste, allermooiste en allergezondste schaap, daar komen we elke dag ons bed voor uit. Behalve schapen hebben we ook koeien en paarden.
In de herfst maken we de keuze voor de moeder- en vaderschapen, die onze toekomstige lammetjes moeten gaan voortbrengen. Daarmee stellen we dan het fokplan op. Onze grootste passie, maar ook een enorme uitdaging. Er komt nogal wat bij kijken: inlezen, voordelen bekijken, combinaties maken en verrassingen voorkomen. We letten op kleur, bouw, gezondheidsstatus en bijvoorbeeld ook op de tekening van de kop. Bij de Swifters fokken we een dassenkop, omdat die zeer gewild is in het buitenland. Ons doel is de beste schapen, met de allerhoogste gezondheidsstatus. We proberen alle ziektes eruit te fokken. Dat is niet alleen mooi voor de schapen, maar ook voor onze afzet.
In het voorjaar hebben we het druk met de lammetjes. Zo fantastisch om het resultaat te zien van ons fokplan. Tot ze worden verkocht, lopen ze bij ons in de wei. Dat is echt genieten. Uiteraard evalueren we het jonge spul. En daarmee stellen we een visie op voor de volgende generatie.
Naast de schapen hebben we hobbymatig een stuk of tien Blonde d’Aquitaine koeien.
Die lopen in de zomermaanden gezellig met hun kroost in de wei. In die periode hebben we hier ook een stuk of 25 jonge paarden uit Doetinchem. Eenmaal volwassen gaan deze paarden trainen, maar de eerste twee jaar van hun leven moeten ze rustig en gezond opgroeien. En dat doen ze ’s zomers bij ons. De combinatie van schapen, koeien en paarden in de wei zorgt trouwens voor een ideaal grasmanagement. Waar de een poept, graast de ander. Onze grasmat is altijd in balans.
‘Wij zorgen voor schapen, koeien en paarden én voor ons mooie Groninger landschap’
De Swifter schapen zijn natuurlijk ons belangrijkste product. Van de Blondes d’Aquitaine verkopen we vleespakketten aan huis. Daarvoor werken we met mailinglijsten. Zodra er pakketten beschikbaar komen, versturen we een mailing en kunnen mensen zich inschrijven. Schapenwol verkopen we allang niet meer. Daar is geen markt meer voor, de wol is helaas ingehaald door de niet-natuurlijke garens.
Behalve voor de dieren zorgen we ook met veel toewijding voor ons mooie Groningse landschap. De knotwilgen, de houtwallen, bloemrijke mengsels langs de randen van onze weilanden; wij doen er alles aan om het gevarieerde landschap in topconditie te houden. Als boer zijn we echte landschapsinrichters. Zonder boeren blijft er niks van het landschap over. En er moeten dieren te zien zijn in het landschap. Dat is in onze regio heel belangrijk.
Begrip en waardering voor het landschap, uitdragen hoe de boeren daaraan bijdragen en mensen erbij betrekken. Dat doen we samen met de andere groene ondernemers in de regio. Heel bijzonder als je bedenkt dat het hier vroeger een hele verzuilde omgeving was. Je had katholieken, gereformeerden en openbaren. En die zaten niet samen in vergaderingen. Ook al speelden er zaken die iedereen aangingen, je kwam elkaar niet tegen en je sprak elkaar niet. Nu is dat heel anders. We delen hetzelfde belang en we gaan er samen voor.
Wat ik belangrijk vind, is openheid. Mensen informeren, erbij betrekken. Misverstanden en vooroordelen wegnemen. Mensen zeggen soms als ze al dat grasland hier in de omgeving zien: “Waarom verbouw je hier geen boontjes? Die kunnen we tenminste nog eten.” Maar wat ze niet weten, is dat de grond hier volstrekt ongeschikt is om groente op te verbouwen. Anders deden we dat immers wel. Want 1 hectare akkerbouw levert veel meer op dan 1 hectare grasland. Dingen zijn nooit zonder reden. En wat ik oprecht hoop, is dat mensen naar me toe komen als ze zich iets afvragen of ergens aan storen. Ik sta iedereen met liefde te woord.