Vleesveebedrijf Jan Arends

Samen met mijn koeien zorg ik voor de natuur

Vleesveebedrijf Jan Arends

Wij onderhouden 450 hectare natuurterrein van de Stichting Groninger Landschap in het Zuidlaardermeergebied, waarbij de weidevogels centraal staan. Dat doen we met behulp van een kudde Limousin koeien, van die schitterend roodbruine, puur-natuur koeien. Die grazen hier in alle vrijheid. Alles gebeurt hier op een natuurlijke manier. Dat wil zeggen: geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. De natuur staat echt op nummer één!

Bezoek ons

Dit zijn wij

Ik werk in dit bedrijf samen met mijn gezin. Soms huur ik hulp in en mijn gepensioneerde vader steekt ook nog regelmatig zijn handen uit de mouwen. Ik ben in 1994 begonnen, met een schuur en twee koeien. Het Zuidlaardermeergebied was toen nog volop in ontwikkeling. Het Groninger Landschap gunde mij de ruimte om hier te gaan boeren en het was precies wat ik voor ogen had. Ik heb al mijn spaargeld erin gestoken en ben ervoor gegaan.

Wat we doen

We doen aan natuurbeheer met vee en machines. We verzorgen het vee, voeren, strooien en maken schoon, schonen de sloten, onderhouden de machines, houden toezicht op de dieren, maaien en hooien en houden de weidevogels in stand. Ook al ben ik hier zeven dagen per week bezig, ik zie het niet als werk. Voor mij is het een way of life.

‘Samen met mijn koeien zorg ik voor de natuur’

Onze producten

Ik ben heel zuinig op mijn koeien en doe er alles aan om ze een geweldig leven te geven. Daarom wilde ik ook niet dat hun vlees zomaar op de markt zou belanden. Ik ging op zoek naar een eigen afzetmogelijkheid. En die vond ik in Henk Warners. Een topslager, die tot 2007 een slagersbedrijf had in het centrum van Haren. Hij runt nu slagerij De Buurderij, gewoon op ons erf. De kers op de taart!

De Buurderij

In de Buurderij verkopen we vers, duurzaam en diervriendelijk rundvlees van de koeien die bij ons zijn opgegroeid. We verkopen ook varkensvlees, lamsvlees en kip − dat kopen we lokaal in. Alles is vers en puur natuur. En dat past ook bij de tijd van nu. De consument wil steeds vaker verantwoord, duurzaam en diervriendelijk vlees eten. Gelijk hebben ze!

De veldleeuwerik

Alles wat groeit, leeft en bloeit vind ik belangrijk. Daarop doorontwikkelen haal ik veel voldoening uit. Neem bijvoorbeeld de veldleeuwerik, een zeldzaam vogeltje dat op de rode lijst staat. Dat wil zeggen dat het een bedreigde soort is. Onze manier van boeren heeft ervoor gezorgd dat hier inmiddels opvallend veel veldleeuweriken zijn. Daar ben ik trots op. Het is een bewijs dat ik echt iets kan betekenen voor de natuur.

Onze passie

De koeien die ik heb in combinatie met het natuurterrein; dat is mijn grote passie. Het is een heel groot gebied en de koeien hebben alle ruimte. Ze grazen het liefst als kudde, en in de middag − als ze siësta houden − liggen ze vaak bij elkaar, met hun kop in de zon. Als ik ze zo zie, voel ik me de koning te rijk.

Dit willen we bereiken

Mijn droom was ooit dat ik hiervan kon bestaan. Dat heb ik bereikt. Ik hoop dat het nog lang mag duren en dat ik mag blijven bijdragen aan de natuur en aan de maatschappij. Je hoort tegenwoordig zoveel negatieve dingen over boeren en groen ondernemen. Daar wil ik, samen met de andere groene ondernemers van Haren, positiviteit en eerlijke informatie tegenoverstellen. Onze werkwijze in dit gebied is heel extensief, duurzaam en goed voor dieren, natuur én mensen. Dat wil ik uitdragen. Ik maak me best wel zorgen over de biodiversiteit, het milieu en het klimaat, maar ik ben ervan overtuigd dat de boeren zelf de meeste kennis hebben om daarin actie te ondernemen. Zeker de extensieve boeren, zoals die in onze regio. Ik hoop dan ook dat de overheid de boeren vráágt om hulp, in plaats van ze te vertellen wat ze moeten doen.

Kom langs bij Vleesbedrijf Jan Arends

Als je vragen hebt, ben je uiteraard altijd van harte welkom. Slagerij De Buurderij is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 08:00 tot 17:30 uur, het hele jaar door.

map Adres
Vogelzangsteeg 15a
9479 TE Noordlaren

mail jarends@ziggo.nl
phone 06 – 55 97 87 52
language slagerijdebuurderij.nl

Ons assortiment

Vlees