De boeren

De ondernemers

Wil je meer weten over de persoonlijke verhalen en de gezichten achter de betrokken agrarische ondernemers? Bekijk de bedrijfsprofielen. Lees meer over de geschiedenis, de missie en visie, wat ze doen en waarvoor je bij ze langs kunt komen.

Kerstbomen kwekerij Bolhuis

Kerstbomenkwekerij Bolhuis

Ik was 13 toen ik voor de lol kerstbomen begon te kweken in een vrijgekomen volkstuintje. Toen ze drie jaar later volgroeid waren, verdiende ik een leuk zakcentje aan de verkoop. Mijn liefde voor kerstbomen is er sinds die tijd alleen maar sterker op geworden.

Profiel bekijken

Vleesvee en Akkerbouwbedrijf Veldman – Vels

Wij heten niet voor niks Veldman. Ons leven speelt zich af op het veld, tussen de koeien, gewassen en weidevogels. Met uitleg, openheid en eerlijkheid dragen we graag bij aan begrip en waardering voor wat we allemaal doen in dat veld.

Profiel bekijken

Natuurinclusief melkveebedrijf Hoenderken

De basis voor ons bedrijf is gelegd in 1849, met de bouw van molen De Korenschoof. Deze molen wordt nog steeds gebruikt voor het malen van ons graan. Vandaag de dag runnen we hier een natuurinclusief melkveebedrijf. De opbrengsten van melk, vlees en graan investeren we in de natuur, de biodiversiteit én de toekomst van dit prachtige gebied.

Profiel bekijken

Veehouderij en loonbedrijf Harald en Sandra Woldring

Van de Friese roodbonte koe zijn er nog maar zeshonderd over. Het is het meest zeldzame koeienras ter wereld. Behalve dat een kwart daarvan bij ons in de wei loopt, runnen wij sinds 2019 het eerste officiële fokcentrum voor Fries Roodbont. Aan ons de uitdaging én eer deze in alle opzichten geweldige koe te behouden. 

Profiel bekijken
Fotografie: Fotoburo-fps

Melkveehouderij Arjen Kooi & IJsboerderij De Onnerpolder

Een ijsje halen bij IJsboerderij De Onnerpolder. Van 1 april tot 1 oktober kan het. Vers ijs, in onze ambachtelijke ijskeuken gemaakt van de weidemelk van onze eigen koeien. Die grazen het grootste deel van het jaar in dit unieke natuurgebied. Hier zetten wij ons samen met andere boeren in voor de instandhouding van weidevogels.

Profiel bekijken

Biologisch dynamisch melkveebedrijf Berend Steenbergen

Aan Zuidveld 16 in Onnen runnen wij, Berend en Wilma Steenbergen, een biologisch dynamisch melkveebedrijf. Ons leven draait om koeien en natuur. Daar laten we jong en oud graag van meegenieten. 

Profiel bekijken

Schapenfokbedrijf Jan Koops

Na een paar jaar Swifter schapen te hebben verloren aan de zwoegerziekte, een ongeneeslijk en besmettelijk virus, heb ik sinds de zomer van 2022 weer een gezonde kudde in de wei lopen. Gelukkig, want er is niks ellendiger dan een ziek dier.

Profiel bekijken

Schapenfokbedrijf & veehouderij Karsten Bolhuis

Raszuivere Swifter schapen, een stuk of tien Blonde d’Aquitaine zoogkoeien en wat jongvee. En in de zomer groepen paarden die bij ons hun jeugd doorbrengen. Dat is het bonte gezelschap dat je bij ons tegenkomt en waar mijn vrouw en ik ons leven aan wijden.

Profiel bekijken

Veefokbedrijf Hoving

Even voorstellen: wij zijn Freerk, Marjan en Henk-Jan Hoving. We runnen Veefokbedrijf Hoving aan de Oosterweg 123-125. Ons hart ligt bij de dieren, de natuur en het milieu. En die liefde delen we graag met zoveel mogelijk mensen.

Profiel bekijken

Vleesveebedrijf Jan Arends

Wij onderhouden 450 hectare natuurterrein van de Stichting Groninger Landschap in het Zuidlaardermeergebied, waarbij de weidevogels centraal staan. Dat doen we met behulp van een kudde Limousin koeien, van die schitterend roodbruine, puur-natuur koeien. Die grazen hier in alle vrijheid. Alles gebeurt hier op een natuurlijke manier. Dat wil zeggen: geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. De natuur staat echt op nummer één!

Profiel bekijken