Kerstbomen kwekerij Bolhuis

Kerstbomenkwekerij Bolhuis

‘Bij ons is het 365 dagen per jaar kerst’

Kerstbomenkwekerij Bolhuis

Ik was 13 toen ik voor de lol kerstbomen begon te kweken in een vrijgekomen volkstuintje. Toen ze drie jaar later volgroeid waren, verdiende ik een leuk zakcentje aan de verkoop. Mijn liefde voor kerstbomen is er sinds die tijd alleen maar sterker op geworden.

Bezoek ons

Dit zijn wij

Mijn vader runde vroeger een groentekwekerij. In 1993 heb ik het bedrijf van hem overgenomen. De kerstbomen deed ik er eerst bij, maar na verloop van tijd heb ik de groente ingeruild voor extra kerstbomen. Alle soorten kweken we nu. Wat we het meest verkopen, zijn de fijnspar, de nordmann, de omorika en de blauwspar. Maar er zijn ook nieuwe soorten en die vind je bij ons ook allemaal, van 30 centimeter tot 4 meter hoog.

Veel mensen willen hun boom na de kerstdagen een mooi plekje geven in de tuin. Daarom verkopen we vooral bomen met kluit in een pot. Maar ook de gezaagde bomen zijn nog steeds populair. Jammer genoeg bestaan daar nogal wat misverstanden over. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat het zonde is van de boom en dat het slecht is voor de natuur. Maar dat is echt niet zo. Elke kerstboom wordt met zorg gekweekt met maar één doel: geoogst worden. Wat je ook met bloemkool doet, of met spruitjes. Op een dag is een boom volwassen, verlaat ie het veld en komt er een nieuwe voor in de plaats. Een kerstboom gaat dus nooit ten koste van de natuur. Met kluit of gezaagd, dat maakt geen enkel verschil.

Wat we doen

We kweken bomen uit zaad. Twee jaar na het zaaien zijn de boompjes zo’n 5 centimeter hoog. Dan verspenen we ze in potjes, waar ze nog een jaar in blijven staan. Daarna planten we ze uit op het veld. Dat is dus drie jaar na het zaaien. 

Kerstbomen hebben veel verzorging nodig. Ik ben het hele jaar bezig een zo mooi mogelijke vorm te krijgen. Vanaf november begint de echte kerstdrukte. We leveren bomen aan tuincentra, maar in december verkopen we ook aan huis. Daar maken we altijd iets bijzonders van. Met lampjes, kerstkransen, een tent en muziek – een soort kerstmarktje eigenlijk. 

Behalve aan de consument leveren we ook kerstbomen plantgoed aan kleine en grote kwekers. Het prettige voor de kleinere kwekers is dat ze bij ons geen honderden bomen tegelijk hoeven in te kopen, het kan al vanaf 24.

‘Bij ons is het 365 dagen per jaar kerst’

Onze producten

Duizenden kerstbomen, van 30 centimeter tot 4 meter hoog, in allerlei verschillende soorten. Je kunt geen kerstboom bedenken of wij hebben ‘m op het veld staan. Wie bij ons komt voor een mooie boom, gaat nooit met lege handen naar huis.

Midden in de natuur

Wat zo mooi is: op beide velden waarop we kerstbomen kweken, lopen reeën tussen onze bomen. Zij grazen daar rustig, veroorzaken geen enkele schade aan de bomen en overdag liggen ze tussen de bomen te rusten. De auto’s en fietsers razen er op 10 meter afstand langs, maar dat doet ze niks. En die mensen zelf hebben geen idee dat die reeën daar lopen. Als ik bij de bomen ben, weet ik precies hoe ik moet bewegen om ze niet te verstoren.

Een ander mooi natuurverschijnsel is dat er in de kerstbomen regelmatig grote groepen vuurgoudhaantjes zitten. Prachtige kleine vogeltjes, die van boom tot boom gaan en zich tegoed doen aan spinnetjes en andere beestjes. 

Dit willen we bereiken

Dat er weer meer verbinding komt tussen de stad en het platteland. Dat we weer dichter bij elkaar komen. Wij stellen daarvoor alles in het werk. Mensen weten vaak niet hoe iets precies zit. Dat gezaagde bomen niet slecht zijn voor de natuur bijvoorbeeld. Door informatie en uitleg te geven, kweken we begrip en waardering. Ik zou willen dat mensen het mooi vinden wat wij doen. 

Qua bedrijf hebben we ons doel eigenlijk al bereikt. Ik kan enorm genieten van hoe alles gaat. Mooie bomen die goed groeien, de reeën, de vogeltjes, de zon die opkomt als ik ’s ochtends het veld op ga. Wat wil een mens nog meer? Nou ja, één ding eigenlijk: al dat moois delen met iedereen.

Kom langs bij Kerstbomenkwekerij Bolhuis

Voor een kerstboom, als je zelf kweker bent en jonge aanplant nodig hebt, als je iets wilt weten over kerstbomen of over onze manier van werken. Wij staan voor iedereen klaar, 365 dagen per jaar.

Ons assortiment

Kerstbomen