Schapenfokbedrijf Jan Koops

Natuur en landbouw hebben elkaar hard nodig.

Schapenfokbedrijf Jan Koops

Na een paar jaar Swifter schapen te hebben verloren aan de zwoegerziekte, een ongeneeslijk en besmettelijk virus, heb ik sinds de zomer van 2022 weer een gezonde kudde in de wei lopen. Gelukkig, want er is niks ellendiger dan een ziek dier.

Bezoek ons

Dit zijn wij

Ik ben een echte hobbyboer. Vier dagen per week werk ik in loondienst, de schapen zijn mijn liefhebberij. Ik run dit bedrijf met hulp van mijn vader en drie kinderen. We hebben zo’n 20 hectare land, waarvan 7 hectare bestemd is voor weidevogelbeheer. Behalve de schapen lopen ’s zomers de paarden van de buurman hier in de wei. 

Wat we doen

We verzorgen de schapen en zorgen dat er nageslacht komt. De drukste tijd is het voorjaar, wanneer de lammetjes worden geboren. Dan neem ik vier weken vrij van mijn werk om alles in goede banen te leiden. Echt genieten om ze daarna met z’n allen in de wei te zien. Verder hou ik de paarden in de gaten en zet ik me in voor weidevogelbeheer. En ik doe een beetje landschapsonderhoud.

‘Natuur en landbouw hebben elkaar hard nodig’

Onze producten

Onze producten zijn schapen- en lamsvlees.

Onze passie

Mijn grootste passie: gezonde dieren. Als het met mijn schapen goed gaat, gaat het met mij goed. Ook met de natuur voel ik me nauw verbonden. Vertel me wat ik kan bijdragen aan een gezonde natuur en ik doe het. De boer kan niet zonder de natuur en de natuur kan ook niet zonder de boer. We hebben elkaar hard nodig. 

Wat mijn schapen trouwens ook nodig hebben – ja, ik ben heel zuinig op ze – is compassie van omwonenden die hun hond uitlaten in het buitengebied. Officieel mogen honden hier loslopen, maar een hond die blaft of achter de schapen aan jaagt, veroorzaakt veel stress bij de schapen, met alle gevolgen van dien. Ik leg graag uit, aan iedereen die het wil weten, wat de risico’s van loslopende honden zijn voor mijn schapen. En ik pleit voor honden aan de lijn.

Dit willen we bereiken

Als ik het zo kan houden zoals het nu is, ziektevrij en stabiel, dan heb ik eigenlijk bereikt wat ik wilde bereiken. Verder hoop ik, mede door de samenwerking met Groene Ondernemers Haren, een structurele bijdrage te kunnen blijven leveren aan deze regio. Zodat de natuur gezonder en diverser wordt, het landschap intact blijft en de boer hier mag blijven boeren. Door ons samen in te zetten, kunnen we veel bereiken én veel van elkaar leren.

Waar ik me zorgen over maak, is de oprukkende wolf. Ik ben een paar jaar geleden al eens in het nieuws geweest, omdat twee van mijn schapen door een wolf zijn doodgebeten. Als je googelt op ‘wolf, Onnen, Jan Koops’, dan vind je het filmpje wel. Dus ik wil ook best bereiken dat er voor het onderwerp wolf een duurzame oplossing komt. 

Kom langs bij Schapenfokbedrijf Jan Koops

Ik sta iedereen die iets wil weten over mijn schapen met liefde te woord. Wil je in het voorjaar de lammetjes komen bewonderen, dan ben je van harte welkom! Wel graag even bellen van tevoren.

map Adres
Koelandsdrift 27
9755 PN Onnen

mail j.koopsjr@outlook.com
phone 06 – 10 10 03 48