Het is zomer in bloeiend Haren en dat zie je

Het is zomer! Overal om je heen zie je van alles bloeien, en dat geldt ook voor de akkerranden van diverse boeren rondom Haren.

Als onderdeel van het initiatief “Bloeiend Haren” hebben de agrarisch ondernemers ervoor gekozen om de randen van verschillende velden niet in te zaaien met gewassen, maar met een mengsel van diverse bloemzaden. Nadat het zaad is ingezaaid, laten de boeren de natuur haar gang gaan. Hierdoor komen er allerlei bloemen en planten langs de randen van bijvoorbeeld maisvelden.

Deze prachtige bloemen en planten zijn niet alleen mooi voor het oog, maar bevordert ook de biodiversiteit. De verscheidenheid aan bloemen trekt diverse insecten aan, zoals bijen, wespen en zweefvliegen. Dit trekt op zijn beurt weer verschillende vogelsoorten aan.

De ingezaaide akkerranden dragen niet alleen bij aan de natuur en biodiversiteit, maar zijn ook gunstig voor de gewassen in het veld zelf.Door het verhoogde leven aan de randen van de akkers, krijgen plaagdieren minder kans om zich ongestoord tegoed te doen aan de gewassen.

Hierdoor is er minder behoefte aan plaagbestrijding door de boeren. Daarnaast blijven voedingsstoffen voor de gewassen beter behouden in de akkerrand, wat voorkomt dat deze in de sloten terechtkomen.

Dus de volgende keer dat je door de weilanden loopt, kijk om je heen en geniet van de verschillende geuren en kleuren welk de natuur biedt.